БАСКЕТБОЛ ТВ

видео, анализи и новини

Увеличаваме броя на дивизиите в българския баскетбол през следващите сезони

1 min read

Броят на дивизиите в родния баскетбол ще бъде увеличен през следващите сезони. Това е поредната стъпка, която Българско баскетболно общество, в партньорство с Българска федерация по баскетбол, прави в посока на развитие и масовост на този спорт у нас.

Освен Националната баскетболна лига, ББЛ А група и ББЛ Б група, от новия сезон 2021/2022 ще има и четвърти по сила ешелон у нас – ББЛ В група, като той ще бъде създаден в регион Запад, тъй като отборите там са най-много на брой.

Новите тимове в този регион ще стартират именно от ББЛ В група, докато тези от Изток, Център и Юг – от ББЛ Б група, като няма да се разрешава купуването и продаването на лицензи.

Още от сезон 2022/2023 пък целта е броят на ешелоните да се увеличи още, като да се създаде и пети по сила – ББЛ Г група, отново за регион Запад.

Планира се победителите от всяка дивизия да могат да се изкачват в горната, като ще има и изпадащи.

Междувременно настоящият сезон 2020/2021 на ББЛ А група, който е и първи след преструктурирането на шампионатите, се радва на голям интерес и в него се провеждат много оспорвани мачове.

В началото отборите бяха разделени на четири региона – Запад, Изток, Център и Юг. В първите два срещите от редовния сезон продължават, докато след изиграването на двубоите в останалите два, бе създаден и общ регион Център + Юг, за да може отборите от тях да премерят сили едни срещу други и да изиграят повече мачове.

На Запад най-предно класираните осем отбора ще участват в плейофи, а заелите първите три места след тях ще играят на националните финали, които ще са във формат Финална осмица. Намиращите се на позициите от 9-а до 14-а ще играят плейаут за оставане в ББЛ А група, а 15-ият изпада.

Всички осем тима от регион Изток ще участват в плейофи за излъчване на шампион, като първият и вторият също се класират за Финалната осмица. Четирите отбора в регион Център също ще играят плейофи помежду си, а победителят отива на национални финали. Почти същата е и ситуацията в регион Юг, където обаче са пет отбора, а първите четири отиват на плейофи и шампионът също ще играе във Финалната осмица. С изключение на Запад, в останалите три региона няма да има изпадащи.

Последният участник на националните финали ще бъде излъчен от обединения Център + Юг. Шампионите от двата региона се класират за Финалната осмица плюс следващия от общото класиране, независимо от кой регион е.

Обобщено – участниците на националните финали ще са три отбора от Запад, два от Изток, един от Център, един от Юг и един от Център+Юг.

Паралелно продължават да вървят и мачовете от четирите региона на ББЛ Б група, като след редовния сезон и там предстоят плейофи за определяне на шампионите. Спрямо класирането си голяма част от отборите ще получат право да участват в ББЛ А група от есента.

1 thought on “Увеличаваме броя на дивизиите в българския баскетбол през следващите сезони

  1. Hello there! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website?
    I’m getting tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options for another platform.
    I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

Вашият коментар