БАСКЕТБОЛ ТВ

видео, анализи и новини

50 деца от баскетболния „Хебър” останаха без зала

1 min read

Мъжете ще домакинстват в Перущица, от Общината търсят решение на проблема

ПАЗАРДЖИК. Баскетболистите на „Хебър” останаха без зала след като от Техникума по механо и електротехника им заявили, че трябва да напуснат. „Децата ни няма къде да тренират, а са 50. Първоначално от училището казаха, че ще има ремонт, но след това на треньорите бе обявено, че даже да няма ремонтни работи, те нямат работа в залата. А залата е свободна следобед и вечер, освен това е извън училището и няма как децата ни да се засичат с други ученици, защото ходят на тренировки вечер”, коментираха родители. От БК „Хебър” потвърдиха новината и допълниха, че очакват още поне 20 нови деца,но не виждат изход от ситуацията.

Защото в зала „Хебър” няма часове, тъй като там тренират децата от Спортното училище. А салонът на училище „Христо Ботев” бил прекалено малък и там да се тренира не било възможно.

След като станаха шампиони и първият носител на Купата на аматьорската Българска баскетболна лига, мъжете на БК „Хебър” от тази година играят в А група, което е второто ниво на родния баскетбол. „Ние при всички положения нямаше как да играем домакинствата си в Пазарджик, докато не се построи новата зала, и е решено, че ще домакинстваме в Перущица. За децата обаче трябва да се намери разрешение”, коментираха от спортно-техническия щаб на хебърци.

„Няма как да предоставим залата на баскетболистите от „Хебър”,

защото започваме ремонт. Поставихме билбордовете за това и ремонтните дейности стартират във вторник, заяви пред „Знаме” инж. Мариана Китина, директор на Професионалната гимназия по механо и електротехника. „Ще се ремонтират покрива на залата, дворът, оградата и покрива на голямата сграда. Не мога да прогнозирам кога ще приключи ремонтът, нито дали след това баскетболистите ще могат да тренират в залата. Имаме изрични указания да не се допускат външни лица и в двора на училището, докато трае пандемията. А и освен това няма кой да дезинфекцира след вечерните тренировки по баскетбол – нашите ученици влизат там на другия ден сутринта”, приключи темата инж. Китина.

От Община Пазарджик търсят решение на проблема,

но това няма да бъде лесно. Засега е ясно, че в зала „Васил Левски” няма как да приюти баскетболистите, защото освен че графикът е пълен, и настилката е волейболна – терафлекс. Заради усложнената обстановка с КОВИД-19 намирането на зала, в която да тренират децата, до този момент удря на камък. Тепърва ще има среща на кмета Тодор Попов с треньора-президент на БК „Хебър” Янислав Марков.

 

Баскетболът е сред приоритетните спортове, които Община Пазарджик развива,

а тази специалност се развива и в Спортното училище. Да припомним, че мъжете на „Хебър” за първи път стигнаха етап, в който трябваше да се изправят срещу носителя на Купата на България в битка за Суперкупата. В последните години хебърци са обичайните заподозрени за спечелването на титлата в най-голямата аматьорска баскет лига БГО Софтуер Баскетболна Лига. В областния град трябваше да се играе баскетболният Мач на звездите, който бе планиран за 22 март, като част от тазгодишната кампания „Пазарджик – европейски град на спорта 2020”, а заради него тук дойде президентът на българската федерация по баскетбол Георги Глушков (лично той малко по-рано беше връчил златните медали на мъжете на „Хебър”). Шансовете до края на 2020-а да се проведе зрелищният двубой намаляват с всеки изминал ден. А спор няма – баскетболът е традиционен за Пазарджик спорт и таланти има и днес.

Няколко „златни” момчета от областния град вече успешно се изявяват с оранжевата топка в големи клубове, а някои от подрастващите играят успешно навън – като 13-годишният Александър Лазаров, който привлече окото на баскетболните специалисти в Испания и от миналия сезон прави успешни мачове за „Реал” (Мадрид), където се изявява като топ реализатор.

Да се надяваме, че баскетболната драма ще има щастлив завършек.

Вашият коментар